Preberi članek

April 2018

Preberi članek
03
20h00
|
Tristanov akord ali sladki poslej
Vabljeni na ponovitev predstave Tristanov akord ali sladki poslej avtorice in koreografinje Kaje Lorenci. Soustvarjalci in nastopajoči: Kristýna Šajtošová, Žigan Krajnčan, Ivan Mijačević, Aleš Zorec, Kaja Lorenci.
Plesni teater Ljubljana
07
19h30
|
Aleksandrinke
Vabljeni na celovečerni koncert Folklorne skupine Tine Rožanc, ki letos pripravlja 69. letni koncert, katerega rdeča nit bo zgodba o Aleksandrinkah, torej ženah in dekletih, ki so v iskanju službe odhajale v Egipt, predvsem v takrat izjemno bogato in kozmopolitsko Aleksandrijo, kjer so pri bogatih družinah služile kot varuške, dojilje, sobarice ali gospodinje. Zgodba o emigraciji žensk s takratne Goriške, blišču in eksotiki tuje dežele ter spominu na dom, se bo prepletala v glasbeno-plesni produkciji treh generacij Folklorne skupine Tine Rožanc.
Linhartova dvorana Cankarjevega doma
19h30
|
Sydney Dance Company
Skupino Sydney Dance Company je leta 1969 z imenom Dance Company ustanovila Suzanne Musitz. V letih 1975–76 jo je vodil nizozemski koreograf Jaap Flieer, do 1979 avstralski koreograf Graeme Murphy. Leta 1979 sta Murphy in njegova sodelavka Janet Vernon ime skupine spremenila v Sydney Dance Company. Od 2009 skupina deluje pod umetniškim vodstvom koreografa Rafaela Bonachele. V Ljubljano prihaja s triptihom. Polna luna v koreografiji Cheng Tsung-Lunga se predaja raziskovanju tistega, kar najmočneje zaposluje plesalčevo in gledalčevo zbranost – nikoli povsem ne pojasnjene meje, na kateri je človek izstopil iz živalskega sistema oziroma točke, skozi katero se vanj vedno znova (nehote) vrača. Temna svetloba koreografa Rafaela Bonachele je potovanje po svetu svetlobe in teme, iskanje pravega razmerja med skritim in vidnim, med fizičnim in zvočnim. Je etuda, ki zavestno krši pravila klasičnega baletnega slovarja in zato uspešno prestopa meje med različnimi stilnimi obdobji. Etuda Gnu koreografinje Gabrielle Nankivell se začne s solom plesalca, katerega gibi so enako močno človeški kot živalski. Primarni, skorajda mitski, kot podoba gnuja, ki se počasi izriše na ozadju odra. Solu sledijo dueti, trii, kvarteti, znotraj katerih se vzpostavljajo odnosi in razvija skupinska dinamika. Vse seveda skozi gibanje in izmuzljivo zvočno krajino, ki daje etudi značaj časovne in prostorske neulovljivosti.
Gallusova dvorana
20h00
|
Lord of the Dance
Ne zamudite plesnega spektakla v dvorani Stožicev izvedbi skupine slavnega koreografa irskega plesa Michaela Flatleya Lord of the Dance!
Stožice Ljubljana
20h00
|
Švarctanc=Švarctanc
ŠvarcTanc predstavlja ponovitev predstave ŠVARCTANC = ŠVARCTANC. Avtorji in izvajalci so Judita Corn, Amadej Juranovič, Barbara Pirih, Jasna Premelč, Eva Prodan in Mojca Štefanič  
Plesni teater Ljubljana
08
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Ana Medvešček& Nataša Berce& Sergeja Širca
V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah, vas peljemo v Kamnik, kjer domuje plesni klub Šin Šin ustanoviteljice, koreografinje in pedagoginje Ane Medvešček. Baletno društvo Postojna pa bosta predstavili pedagoginja Nataša Berce in Sergeja Širca, ki sta nadvse ponosni na balerine in novo baletno dvorano. Parada plesa, vsako drugo nedeljo zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
11
20h00
|
Tobelija
Rosana Hribar in Nick Upper vabita na ponovitev plesne predstave po motivih drame Ljubomirja Đurkovića. Koreografija in izbor glasbe je delo Rosane Hribar,  izvajalke in soustvarjalke giba pa so poleg Rosane še Maša Kagao Knez in Urša Rupnik. Režija in scenografija Nick Upper. Predstava bo na sporedu 11. in 12. aprila ob 20.00.
Plesni teater Ljubljana
12
19h30
|
Balet 100
Stoletnico zasnove poklicnega ljubljanskega baletnega ansambla v letu 1918 bodo v SNG Opera in balet Ljubljana obeležili s postavitvijo baletnega triptiha, sestavljenega iz večera koreografov, ki so umetniško obogatili slovensko baletno umetnost v preteklosti. Dogodek bo prvi v naboru različnih tematskih in vsebinskih obeleževanj tega pomembnega trenutka za slovenski kulturni prostor. Občinstvu želijo ponuditi zgodbo, ki bo rekonstrukcijo brala na nov, neobremenjen način. Obnovitev treh plesnih stvaritev pa bo hkrati odprla možnosti za plesno študijo nekdanjega konteksta, skupne plesne dediščine in njenega vpliva na današnjo baletno umetnost. Premiera bo na sporedu 12. aprila, ponovitve pa 13., 14., 17. in 19. aprila.
SNG Opera in balet Ljubljana
17
19h30
|
ON/A
Iskanje Nje in Njega ter razkorak med idealom in resničnostjo njunega sveta. V iskanju svoje celostnosti, sreče in izpolnitve se pogosto zanašamo na drugega, na moškega ali na žensko ob nas. Zdi se nam, da so nas bogovi nekoč davno razcepili na dvoje in da odtlej neustavljivo iščemo svojo drugo polovico. Lastno enost smo si obetali najti v idealu romantične ljubezni, v popolnosti osebe, s katero smo združili svoje življenje, vendar nas to vedno in znova pušča same, zaprte v lastno samoto in nedosegljivost takšnega ideala v vsakdanjem in zemeljskem življenju. Morda nas bo neustavljivo iskanje nekoč pripeljalo do cilja in bosta tisti drugi On ali Ona oživela zunaj in znotraj nas, se z nami združila v neuničljivo zavezništvo; in morda bomo ob tem ugotovili, da nismo bolj kot vse na svetu potrebovali tega, da nas nekdo ljubi, ampak to, da nekoga ljubimo. Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia, ustanovitelja MN Dance Company, ki deluje na področju popularizacije plesa med vsemi generacijami in razvija navdihujoč ter prepoznaven plesni stil, sta v koprodukciji z SNG Nova Gorica ustvarila že dve odmevni celovečerni uprizoritvi, plesno Urbane zgodbe – Soba z razgledom in Kravata (2014) ter plesno-dramsko Zarota tišine (2016). Tokrat so se mednarodni zasedbi plesalcev in igralcema iz novogoriškega ansambla pridružili še glasbeniki, ki z živo glasbo spremljajo pare v strastnem iskanju formule ljubezni in osebne izpolnitve.
Linhartova dvorana Cankarjevega doma
19
20h00
|
Koncert telesa
Plesno-glasbena predstava Koncert telesa govori o dveh posameznih pogledih na temo zvena telesa in iskanje harmonije med njima. Gre za fizično predstavo, kjer se dve telesi srečata z vprašanjem, ali ima telo melodijo in kako se telo lahko uporabi kot instrument skozi gibanje. Telesi iščeta skupen jezik, kar ju združuje in hkrati ustvarja razdaljo. Koncept in koreografija: Beno Novak & Ana Romih, svetovanje: Saša Lončar, Jasmina Založnik.
Plesni teater Ljubljana
21
19h00
|
ANKH, dih življenja
Vabljeni na premiero predstave ANKH, dih življenja, plesno popotovanje od Luxorja do Asuana ki jo predstavljajo KUOD Bayani, PK Idrija in Khul Khaal Vienna. Ankh je močan star simbol, vseprisoten na stenah egipčanskih templjev in grobnic in predstavlja osnovno življenjsko energijo, dar življenja, moško-žensko združenje. Imenujejo ga tudi simbol ali ključ življenja, ki ga bogovi dajejo kraljem, da lahko z njegovo pomočjo dosežejo višje stanje zavesti in večno življenje. Plesno potovanje se začenja v antičnih Tebah, današnjem Luxorju, in plesalke plešejo vzdolž Nila vse do Asuana. S plesom premagujejo zemljepisne in časovne meje, povezujemo duhovno z materialnim, spajamo žensko energijo z moško. Plujejo po Nilu, hodijo po puščavi, molijo v svetiščih in slavijo življenje. Predstava Ankh, dih življenja je nastala kot plod treh skupinskih potovanj v južni Egipt med leti 2015 in 2018. Idejna zasnova, koreografije in umetniško vodenje: Milojka Božič, Brigitte Ferchichi, Nataša Kočar. Premiera: 21. april 2018 ob 19. uri, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana in ponovitev: 26. maj 2018, ob 19.30 Lalish Theater Dunaj.
Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana
Lalish Theater Dunaj
22
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Barbara Nagode Ambrož, Akademija za ples, Henrik Neubauer
V Paradi plesa vas vabimo, da si ogledate intervju s plesno pedagoginjo in avtorico filma in knjige Nazaj h koreninam Barbaro Nagode Ambrož. Obiskali smo plesalke sodobnega plesa na Akademiji za ples. In, ker se bliža 29. april, mednarodni dan plesa bo z nami iniciator tega svetovnega dneva dr. Henrik Neubauer, ki bo sporočil kdo vse je letos napisal poslanico ob tem velikem dnevu. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
23
18h00
|
Svečan baletni večer
Zaključna produkcija baletnega oddelka Konservatorija za glasbo in balet Maribor se bo odvijala na velikem odru SNG Maribor v ponedeljek, 23. aprila ob 19.00 in v torek, 24. aprila ob 20.00.
SNG Maribor
Preberi članek
Preberi članek
Zvezde šestič. Oddaja je bila sama sebi namen. Verči, adijo!
Upamo, da je bil to le intermezzo in da bo v prihodnje več pravih standardnih ter latinskoameriških plesov.
Skupina Käfig na velika vrata v Cankarjev dom. Projekt Piksel je mejna točka!
Projekt Piksel je mejna točka združitve sodobne tehnologije in igralčevega telesa, v kateri ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Nepremagljiva in neustavljiva Rebeka Dremelj ve, kaj si želijo sodobne ženske. Parfum Št. 3!
Na tržišču je že tretja dišava nekdanje misice in pevke. Vonji breskev, nežnega jasmina, sandalovine ... – zadetek v polno!
Slastne veganske šnite
V sodelovanju s Pekarno Grosuplje sem za vas pripravila odlično sladico, ki jo lahko pojeste tudi za zajtrk!
Preberi članek
Preberi članek