Preberi članek

Oktober 2017

Preberi članek
03
17h00
|
Na liniji
Koreografinja Mateja Bučar predstavlja nov projekt z naslovom Na liniji. Soustvarjalci: Vadim Fiškin, Maja Kalafatić, Katja Legin, Tina Valentan, Borut Savski, Snježana Premuš, Evin Hadžialjević. Na ogled od 3. do 6. oktobra od 17.00 dalje ter od 18. do 20. oktobra od 17.00 dalje. Vstop pa je prost!
Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma
05
Preberi članek
21h00
|
Človek, ki je okušal oblike
V Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana bo 5. oktobra premierno uprizorjena gledališka predstava Človek, ki je okušal oblike v režiji Matjaža Fariča. Natala je v okviru praznovanja 30. obletnice umetniškega delovanja Matjaža Fariča kot del trilogije Sinestezija - Rdeča - sled, Sinestezija, Človek, ki je okušal oblike (dramaturgija: Staša Bračič; kostumografija: Sanja Grcić; asistenca: Kaja Hrovat; fotografija: Željko Stevanić; luč in tehnika: Igor Remeta; igrajo: Klemen Janežič, Iztok Drabik Jug, Tomaž Gubenšek; producentki: Urška Pleše, Silvija Horvat; produkcija: Flota, zavod, Murska Sobota, Flota Ljubljana; Koprodukcija: Bunker – Stara mestna elektrarna). Ponovitev bo 6. oktobra ob 21. uri. 
Ljubljana, Stara mesta elektrarna – Elektro Ljubljana
06
Preberi članek
09h00
|
Hodim, plešem, sem
Med 6. in 8. oktobrom bo v Velenju potekala 3. mednarodna konferenca plesne pedagogike, naslovljena Hodim, plešem, sem. Že tretjič bo konferenca potekala v organizaciji JSKD in dveh pedagoških fakultet, Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani in Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Konferenca se bo odvijala v okviru Mini festivala otroških plesnih skupin Pika miga, ki ga JSKD organizira v soorganizaciji s Festivalom Velenje in na katerem se vsako leto predstavijo najboljše koreografije otroških plesnih skupin iz celotne Slovenije.
Velenje, Kulturni dom
10
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Jan Hafner&Pina Eržen&Gordana Grandošek Whiddon
Parada plesa, edina oddaja o plesu na slovenskih televizijah vam predstavlja plesu predana petkratna državna prvaka v latinskoameriških, standardnih plesih in kombinaciji obojega, Jana Hafnerja in Pino Eržen. Plesalka in koreografinja Gordana Grandošek Whiddon bo predstavila najnovejši avtorski muzikal Le Hotel in povedala zakaj gledalci obožujejo plesne šove. Parada plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
13
20h00
|
Solo 2016
Solo 2016 je osebna in hkrati univerzalna izpoved plesalca Milana Tomášika, ki skozi niz različnih emocionalnih stanj govori o svetu onstran črne kocke; intimi, žalosti, (za)upanju, lepoti in terorju. Gib plesalca je nit, ki spaja in povezuje preteklo in prihodnje s trenutkom sedanjosti; v katerem se vse spreminja, medtem ko telo nenehno preči prostor in čas znotraj [within] in zunaj [off-beat] silnic, ki nasilno vdirajo v naš intimni prostor. Prepletanje (stilov in obdobij) v glasbi deluje kot razširitev telesa v prostor in narekuje menjavo mišičnih napetosti, ki proizvajajo ritem – kot sledi giba v času. Meja med svetlobo, ki osvetljuje, in tisto, ki srka, je na tanki liniji med prisotnostjo in bledenjem, med izginjanjem in pretakanjem [življenja] zunaj in znotraj zaprtega prostora [ustvarjanja]. Solo 2016 je odsev trenutka, neulovljivega in hkrati brezčasnega, ki pride in že ga več ni; za njegovo prijetje človek nima moči. Ponovitvi predstave 13. in 14. oktobra.
Dvorana Duše Počkaj Cankarjevega doma
16
19h30
|
Gospoda Glembajevi
Gospoda Glembajevi, najbolj znana drama Miroslava Krleže je že ob krstni uprizoritvi leta 1929 v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu takoj uspela ter doma in na tujem postala ena največkrat uprizorjenih Krleževih iger. Večplastna karakterizacija likov, prepletena razmerja med njimi, čustveni izbruhi, soočanja in intrige, podrobne analize in prerokbe o usodi majhnega naroda so danes enako aktualni kot ob nastanku ter so le nekatere značilnosti besedila, ki ponuja nepojmljive možnosti umetniške uprizoritve. Baletna produkcija Glembajevih ob glasbeni kulisi izbranih svetovno priznanih skladateljev pomeni velik izziv za koreografa lea Mujića in njegovo umetniško ekipo ter za celotni ansambel, ki se podaja na pravo umetniško pustolovščino.
Gallusova dvorana Cankarjevega doma
17
Preberi članek
20h00
|
Ko sem se pogledala navzdol
Vabljeni na premiero kratkega filma režiserja Branka Potočana Ko sem se pogledala navzdol (scenarij: Lucija Adamič, Nina Bučuk, Branko Potočan; direktor fotografije: Darko Herič, ZFS; montaža: Nina Bučuk; producent: Jani Sever). Film nas popelje skozi delovni dan protagonistk, tovarniških delavk. Njihovo osnovno orodje za delo je telo, pripravljeno za izvajanje težkih fizičnih del. Vsak dan znova se odvija ista zgodba, isti obrazi, isti prostori in isto delo. Vse to jih utesnjuje in išče se rešilna bilka, izhod, pobeg … Pot jih vodi navzgor, stran od teže in bremena, v prostore, kjer vladajo drugačni zakoni fizike. Delavsko okolje z industrijsko ikonografijo nam kaže težo napornega vsakdana, medtem ko nam dogajanje v zraku ponudi vpogled na drugo stran, lahkotno in breztežno.
Ljubljana, Stara Mestna elektrarna
20h00
|
Tempestatis
Vabljeni na odprtje Meseca oblikovanja na katerem bodo predstavljeni deli predstave v nastajanju Tempestatis, koreografinje in pedagoginje ter plesalke Uršula Teržan. Oblikovanje giba in izvedba pripada postdiplomantkam AGRFT in ostalim: Evini Hadžialjević, Izi Skok, Tajdi Podobnik, Veroniki Valdes. Nemirna je doba med nebom in zemljo, angelom in hudičem. Iščemo krivca za viharni čas, ki nas nosi. Odrekamo, prepovedujemo, psujemo, kaznujemo. Tenka je linija med dopuščanjem in nemirno slo po nevarnem in lepem. Enost je ženska, zavita v črno balo skrivnosti in nevidnosti, črna vreča smeti, polna človeških kosov ali kaplja jutranje rose v dlani deklice v rožnati obleki.
Mesto oblikovanja Dunajska 123 v Ljubljani
19
Preberi članek
19h30
|
Čarobni gozd
V šestem skupnem projektu vas plesalki in koreografinji Alja Shaar in Ines Kočar vabita v Čarobni gozd, kraj, kjer je vse mogoče. Drevesa oživijo, zlate ribice izpolnjujejo želje, čarovnice delijo uroke ... V čarobnem gozdu se izgubi tudi Rdeča kapica. Vse do konca predstave gledalci ne bodo vedeli, ali bo našla pot domov. V predstavi bo nastopilo okoli 50 plesalk zelo različnih generacij iz številnih slovenskih krajev. Predstavile bodo tradicionalne in moderne plese Orienta. Gledalci bodo priča barvitemu kolažu plesnih točk, od plesa s tančicami in palico, do tradicionalnega plesa z vrči in modernega plesa shaaby iz ulic Kaira. Plesalkam trebušnega plesa se bodo na odru pridružile tudi posebne gostje, plesalke na tkanini, ki bodo ples ponesle v višave. Kristina Martinc, Lucija Adamič in Lana Mihelčič so članice skupine Fourklor, ki jo vodi plesalec, koreograf in režiser Branko Potočan.
Ljubljana, Center kulture Španski borci
24
Preberi članek
22h30
|
Parada plesa. Tina Perko & Aljoša Moderndorfer
V Paradi plesa, še vednoedini oddaji o plesu na slovenskih televizijah vas vabimo v svet plesa ob drogu. Gostja bo Tina Perko, šefica studia Mademoisele, ki bo razbujala tabuje o goli koži, erotiki in podobnih asociacijah na to plesno zvrst. Aljoša Moderndorfer pa je zvest hip hopu že skoraj od svojih začetkov dalje. Bil je član slovitega Maestra, danes pa poučuje v plesnem centru Libero. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
25
20h00
|
Upogib
Upogib je plesna predstava z živo glasbo, ki s plesnim izrazom proučuje odmik našega dojemanja stvarnosti od stvarnosti same. Kot učeča se bitja si ustvarjamo odtise, podobe stvarnosti, ki se odvija pred našimi očmi, te podobe pa so podlaga resničnosti in ideologij, ki si jih ustvarimo in jih vrednotimo višje kot stvarnost. Tako glasbeno kot plesno predstava povezuje ljudsko in umetno, uporablja flamenko in sodobno glasbo in ples kot predstavnika umetnega ter slovensko in špansko folkloro kot predstavnika naravnega, ljudskega. Ta naravnost, življenjskost v ljudskem je eden najlepših opisov za golo stvarnost, ki pa si jo je učeči se človek upognil v svojo zamrznjeno podobo. Plešeta Maria Keck in Mitja Obed.
Mini teater v Ljubljani
26
Preberi članek
15h00
|
Neighborhood vol. 4 in 5 + 5. rojstni dan Plesne šole Artifex
Plesna šola Artifex bo upihnila svojo peto svečko, zato smo se odločili, da organiziramo svojo največjo zabavo in Hip Hop Plesni battle do zdaj. Battle bo potekal na dveh lokacijah – Postojna (27. 10. 2017) in Ljubljana (28. 10. 2017). Dan pred tem (26. 10. 2017) bodo organizirali tiskovno konferenco v Postojni, s katero bodo širšo javnost seznanili z rezultati in načrtom za prihodnost. Na vsakemu od dogodkov pričakujemo med 300 in 500 obiskovalcev in plesalcev iz celotne Evrope. Dogodek bodo promovirali priznani glasbeni ustvarjalci – Nipke, Trkaj, producent Damjan Jović, Challe Salle. Na dogodku se bo pojavila in nastopila najbolj vroča hip hop skupina ta hip – Matter, ter svetovno priznani plesni sodniki in plesalci. Dne 28. 10. 2017 od 18.00 ure v Ljubljani organizirajo battle top 16 plesalcev in glavni finale.
Postojna, Ljubljana
28
11h00
|
Afro Fusion z Alfredom Garcio Gonzalezom
Prvič v Sloveniji!  Čakata vas nepozabni sobota in nedelja pod plesno taktirko Kubanca Alfreda Garcie Gonzaleza. To je edinstvena priložnost, da se naučite čistih osnov afro-kubanskega gibanja od plesalca svetovnega formata, ki je znan po neverjetnem pedagoškem pristopu. Prav to gibanje namreč potrebujemo, da v salsi izgledamo kul in čimbolj “kubansko”. Vsekakor pa je to prvinsko gibanje, z odlično tehnično osnovo, zanimivo tudi za plesalke in plesalce vseh drugih plesnih zvrsti. Na delavnicah z Alfredom se začnemo bolje zavedat telesa in odkrivamo nove poti koordinacije in izolacij. Vstop v svet afro-kubanskega gibanja je ponavadi težek in naporen, saj so nam tovrstni gibi tuji in nenaravni. Na festivalih učitelji zaradi pomanjkanja časa pogosto ne razložijo osnov ter gibanja ne razdelajo na manjše, preprostejše enote. Tako je kompleksno gibanje težko osvojiti in še težje začutiti, da je zares lahko naravno. Ta vikend bo posvečen točno temu! Učenju malih koščkov na preprost način, s katerim je napredek zagotovljen. Delavnici bosta potekali 28. in 29. oktobra. Prijave na info@rueda.si.
Rueda, Šmartinska 106, Ljubljana
Preberi članek
Preberi članek
Prihaja mega dogodek. Afro fusion s Kubancem Alfredom Gonzalesom!
Društvo Rueda oznanja, da vas čakata nepozabni sobota in nedelja.
Damir Halužan in Anna Mashchyts. Najin glavni cilj je premagati samega sebe.
Letos je bil najin oktober zelo pester, saj sva poleg glavne tekme International Championship v Albert Hallu odplesala še tri manjše ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Umetnost z višjim ciljem. Za bolne malčke. Pediatrična klinika – barvita, slikovita, pravljična
Neprofitna organizacija Nordic Art Initiative je s partnerji, med katerimi je tudi Oriflame, iz puste bolnišnice ustvarila prijazen prostor
Čas je za moj hit. Veganski burgerji vas čakajo na mojih delavnicah!
Jesenske delavnice so pred vrati. V petek v ljubljanski Nami, na Good Food Festivalu v Dubrovniku, v Romansi...
Preberi članek
Preberi članek