Preberi članek

Januar 2019

Preberi članek
05
20h00
|
Razgaljeno

Oglejte si ponovitvi predstave Razgaljeno koreografinje Rosane Hribar in sicer 5. in 7. 1. 2019 ob 20.00 v Plesnem teatru Ljubljana. Naša sodelavka Daliborka Podboj je o Rosani zapisala, da odkriva nove poljane sugestivnega poglabljanja v človekovo kompleksno zasnovo.
 

Plesni teater Ljubljana

13
Preberi članek
21h15
|
Parada plesa. Mojca Majcen & Grupo Corpo

V oddaji predstavljamo Mojco Majcen, ki sicer prihaja iz Celja, a je s plesom v zadnjem času intenzivno doma po krajih bivše Jugoslavije. Gostovanje skupine Grupo Corpo pa je bilo paša za telo in duha, pravzaprav bombastično in lahko bi zatrdila, da je to bila predstava lanskega leta! Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

 

TV 3

19
11h00
|
11. ljubljanski festival Bobri

Tema 11. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo ples-gib-telo. Potekal bo med 19. 1. in 8. 2. 2019. V plesnem programi si lahko izberete mnogo zanimivega programa. Gib v sliki, slika v gibu je likovno-plesna delavnica za otroke od 5 let dalje in se bo odvijala v Galeriji Škuc na Starem trgu 21 v soboto, 19. januarja, ob 10.00 (za izven) in torek, 5. februarja, ob 10.00 (za vrtce in šole). Mentorici sta Barbara Kanc in Nevena Aleksovski. Ustvarjalna delavnica Zaplesane impresije vas čaka v narodni galeriji v nedeljo, 20. januarja ob 10.00 (za šole) in v sredo, 30. januarja, ob 10.00 (za šole). Igrivo, gibalno in veččutno bomo spoznavali in podoživljali impresionistične slike z motivom dreves. Najprej nas bodo Župančičeve uganke in pesmice o drevesih ter zgodbe o otroštvu Riharda Jakopiča, Ivana Groharja, Matija Jama in Mateja Sternena uvedle v motivni svet slovenskih impresionistov. Upodobitve dreves in različnih letnih časov bomo nato z gibom uprizorili ob zvokih Orffovih instrumentov in ob različni glasbi. Potipali bomo deblo breze in macesna in površini primerjali s slikarskimi sledmi čopiča in lopatice. Nazadnje bomo izmed predstavljenih slik svojo najljubšo tudi upodobili. Muzej oživi je gibalno-likovna instalacija Gregorja Kamnikarja in Andreje Podrzavnik in se bo odvijala v Mestnem muzeju v sredo, 23. januarja, ob 11.00 (za šole) in 17.00 (za izven). Muzej oživi je zgodba o Obliki, ki se počuti osamljena. Zato išče in išče ... in nekega dne najde svojo prijateljico Dinamiko. Skupaj se podata v igrivo raziskovanje prostora in časa, s sabo pa povabita tudi vse radovedne ustvarjalce, gibalce, saj brez njih pustolovščina ne bi bila tako zabavna. Na njej bomo ob gibanju in plesu obrisovali svoje oblike in poti ter tudi sami postali del ogromne risbe. Verjetno bo to največja risba, ki jo bomo kdaj koli narisali, saj bo segala od tal pa skoraj čisto do stropa. Prava umetnina! Od kapljice do oceana je plesna predstava na katero prinestite copate. V Hiši otrok in umetnosti vas čakajo: Tini Rozman, Mojca Špik, Ajda Tomazin. Na začetku je veliko majhnih kapljic, ki domujejo v oblaku. Nato v daljavi zagledamo še dve, Žibi in Tabi, ki lebdita v zraku. Kmalu se pridružita tistim v oblaku, vendar ta postane pretesen za vse – zasliši se grmenje in Žibi in Tabi poletita ven. Pristaneta na zemlji, kjer je vse drugače kakor na nebu. Odpravita se na razburljivo kapljično pot. S sabo povabita tudi druge kapljice iz
oblaka. V interaktivni predstavi najmlajši preko prek sodobnega plesa spoznajo vodni krog in zaplešejo skupaj s kapljicama, saj jih predstava prek igre spodbuja k ustvarjalnemu gibu. Dodatna dejavnost: Dopoldanski predstavi bo sledila dvajset minutna gibalna delavnica z izvajalkama. Nogabuta je plesni koncept Ane Pandur za otroke od 10 do 14 let. Plesali boste v Slovenskem mladinskem gledališču. Greva se dam-daš! Kaj imaš ti, jaz pa ne? Kaj imam jaz in ti lahko dam? Narediva nekaj novega? Povezuje naju topot – ritem noge in zvok gibanja telesa. Ta topot izhaja iz flamenka, ene od redkih glasbeno-plesnih zvrsti, ki telo uporabljajo kot glasbilo. Udarci nog dajejo ritem, ustvarjajo melodijo, se postavljajo zase, na ves glas opozarjajo nase ali pa tihceno mrmrajo v ozadju in celo uspavajo. Ritem se ne ozira na žanr, eno zvrst glasbe in plesa prepleta z drugo – tako kot ustvarjalci, ki vabijo na potovanje po flamenku, tangu, džezu in avtorski glasbi. Peter in volk je glasbena pravljica za pripovedovalca in orkester, ogledate si jo lahko v SNG Opera in balet Ljubljana v torek, 29. januarja, ob 11.00 (za vrtce in šole) in 18.00 (za izven). Peter in volk je zgodba o otroštvu, svobodi otroštva in pogumu. Pustolovščin željni Peter prestopi mejo svojega doma in se poda na širno zeleno planjavo. Otroci v predstavi preko glasbe spoznavajo glasbila ter preplet gledališkega in baletnega ustvarjanja. Nastopajoče like ponazarjajo različna glasbila: ptičko– flavta, račko – oboa, mačko – klarinet, dedka – fagot, volka – rogovi, lovce – pihala, njihove strele – timpani in Petra – godala. Telo v prostoru, prostor v telesu je gibalno-zvočna instalacija Snježane Premuš, ki bo na sporedu v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova in sicer v sreda, 30. januarja, ob 11.00 (za šole) in 17.00 (za izven.) Izkušnje, ki jih otroci pridobivajo vse svoje otroštvo, neomajno gradijo njihovo celovito osebnost in pogled na svet. Vstopili bomo v svet črt, vijug in zgradili zidove – pa ne zato, da bi nas omejevali, temveč prav nasprotno, da bi jih lahko porušili in znova zgradili. Plesna instalacija ponuja celostno izkušnjo, ki vpelje otroke v svet čutov, sestavljanja in razstavljanja in med katero ti skupaj s sodelujočimi umetniki dejavno gradijo svet iz najbolj elementarnih oblik. Povezava dela in domišljije, ki pokaže, da sta neločljiva partnerja. Na Bobrih se bo res veliko plesalo in gibalo. Vabljeni!

različna prizorišča v Ljubljani

18h00
|
Tigrasta lilija

Sanja Tropp Frühwald predstavlja Tigrasto lilijo. Šest žensk, šest življenjskih obdobij, šest zgodb. Najmlajša je stara 9, najstarejša pa 80 let. Med njimi je eno celo življenje. Kaj so že doživele, kaj pa jih šele čaka? Ali so vse skupaj ena družina? So vse skupaj ena in ista oseba? Kaj bi kot devetletna deklica vprašala samo sebe pri štiridesetih? Kakšne zgodbe bi želela slišati od sebe kot stare ženske?Tiger Lilies so obenem divje in občutljive. Mlade in stare. Nezgrešljive. Iščejo tisto posebno, bosonogo, nežno, uporniško, močno, šibko, čustveno, enostavno, duhovito, resno, intuitivno deklico, ki se skriva v vseh ženskah, ne glede na njihovo starost. V tej medgeneracijskem gledališko plesnem dialogu Tiger Lilies skupaj razmišljajo o staranju, solidarnosti, opolnomočenju, preživljanju in o tem, kako ostati večno mlad. Predstavo si lahko ogledate v okviru festivala Bobri 21. 1. ob 18.00 in 22. 1. 2019 ob 10.00.

Stara mestna elektrarna v Ljubljani

19h30
|
Maribor je naš

Festival Maribor je naš prinaša med 14. in 25. januarjem tudi plesne oziroma baletne predstave iz SNG Opera in balet Maribor. V soboto, 19., in nedeljo, 20. januarja, ob 17. uri (predstava je že razprodana) si lahko ogledate baletno pravljica Kekec po motivih pripovedk Josipa Vandota v koreografiji Edwarda Cluga. Prav tako v soboto le ob 19.30 bo na sporedu balet Peer Gynt po motivih drame Henrika Ibsena v koreografiji Edwarda Cluga. V torek, 22.1. pa ste vabljeni na Smrt v Benetkah koreografinje Valentine Turcu po motivih novele Thomasa Manna. 

Cankarjev dom Ljubljana

20h00
|
Visoko - poetske iluzije, v katere se kamera z lahkoto zaljubi

Plesni Teater Ljubljana v sodelovanju s Kinoteko v okviru programa FILM: Sodobni ples predstavlja večer plesnih filmov. V ta namen je Matjaž Mrak naredil izbor filmov, ki so nastali v zadnjih letih na našem teritoriju. V izboru je 5 filmov in sicer: Vašhava (I. Kovač / S. Podgoršek), Sotto (I. Ferlan), Ko sem pogledala navzdol (B. Potočan), Trenutek vročice (S. Dramlić) in Circulat (M. Mrak). Po projekciji sledi pogovor z avtorji. Posebnost filmov, ki odslikavajo polje giba in sodobnega plesa je svojevrstna liričnost in atmosferičnost, ki deluje kot poetizirana iluzija na meji med kolektivnim zgodovinskim spominom in lastno telesno izkušnjo plesalcev / gibalcev.

Slovenska kinoteka v Ljubljani

24
10h00
|
Krickrac, to sem jaz!

Predstava o kateri je naša sodelavka Daliborka Podboj zapisala: "Malčki so še posebej uživali ob negotovih korakih plišastega črvička, v preprosti, vendar odlično zastavljeni gibalni animaciji, namenjeni najmlajšim, ki kaže, kako otrok dojema, presnavlja, reagira in se identificira z malim in negotovim, s tistim, kar je blizu njegovi rasti. Krickrac to sem jaz! je gotovo dobro in premišljeno zastavljena predstava, namenjena najmlajšim, in je domišljen preplet raznovrstnih umetniških zvrsti, postavljen na gledališki oder." Predstava sodi v okvir festivala Bobri 24. 1. 2019 ob 10.00.

Plesni teater Ljubljana

20h00
|
Urbana vročica

Vabljeni na premiero predstave Urbana vročica avtorja in izvajalca Gašperja Kunška.

Komuna, Kino Šiška

25
17h00
|
Od kapljice do oceana

Vabljeni na interaktivno plesno predstavo v avtorskem konceptu Ajde Tomazin, Tini Rozman in Mojce Špik. Na začetku je veliko majhnih kapljic, ki domujejo v oblaku. Kmalu v daljavi zagledamo še dve kapljici, Žibi in Tabi, ki lebdita v zraku. Kmalu se pridružita drugim v oblaku, ki pa postane pretesen za vse, zasliši se grmenje in Žibi in Tabi poletita iz oblaka. Pristaneta na zemlji, kjer je vse drugačno kot na nebu. Tako se odpravita na razburljivo kapljično pot. S sabo povabita tudi druge kapljice iz oblaka. Ko jih je čedalje več kmalu postanejo potoček, se lovijo med kamenčki in ustvarjajo vrtince. Potoček kmalu preraste v reko, ta pa se izlije v ocean. Tam je še več kapljic kot na oblaku! Vendar jih med igranjem tako lepo greje sonce, da ponovno postajajo vse lažje in kmalu jih nese nazaj gor, nazaj proti nebu. In tako se njihovo potovanje začne znova. Nova interaktivna predstava za najmlajše iz cikla Izkustvenega labirinta umetnosti je avtorski projekt samostojnih ustvarjalk mlajše generacije z različnih umetniških področij in združuje umetnost z znanostjo. Najmlajši tako preko prvin sodobnega plesa spoznajo vodni krog in zaplešejo skupaj s kapljicama, saj jih predstava preko igre spodbuja k ustvarjalnemu gibu. Predstava traja 45 minut.
  
 

Hiša otrok in umetnosti v Ljubljani

27
Preberi članek
21h15
|
Parada plesa. Manca Pavli & Martina Vrhovnik

Parado plesa, še vedno edino oddajo o plesu na slovenskih televizijah, bodo zapolnile posebne ženske energije. Manca Pavli pleše American Tribal Style za katerega je značilna posebna oprava in mnogo nakita, v ženskah pa prebuja tiste prave čustvene energije. O tem plesu je izdala tudi revijo v angleškem jeziku. Martina Vrhovnik pa se ukvarja s senzualnim plesom, ki ga že deset let poučuje v svojem studiu T Spot v Ljubljani in Murski Soboti. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

 

TV 3

Preberi članek
Preberi članek
Ema 2019! Miha Krušič, hvala za ples! Šabat Šalom Zali in Gašperju!
Ema 2019 z veliko hektike in nekaj nirvane
Prihaja nacionalni balet iz Marseilla!
Kreativni dvojec Emio Greco in Pieter C. Sholten se po dveh letih vrača v Ljubljano. In to v velikem slogu! Kindertotenlieder – vsebinsko ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
'Must have'! Kozmetika Afrodita razkrila popolno kodo lepote.
Afrodita je z novo linijo zadostila potrebam kože uporabnikov vseh starostnih skupin
Zdravi kruhki na tri načine
Super zdravi kruhki za malico ali kosilo; v sodelovanju z Vzajemno
Preberi članek
Preberi članek