Preberi članek

November 2018

Preberi članek
03
Preberi članek
21h45
|
Parada plesa. David Stojanovič, Iza in Zala Teršek, Vesna Mimica

V Paradi plesa, še vedno edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah vabljeni v družbo treh mladih plesnih ustvarjalcev in legende hrvaškega plesa. David Stojanovič je enajstletni plesalec, ki prisega na hip hop. Njegova posebnost je ta, da ga uči kar oče, ki pa ni plesalec. Iza in Zala Teršek sta mladi plesalki, članici Plesnega foruma Celje, katerima ples pomeni izpolnjevanje njune domišljije. Na koncu oddaje pa vas bo hrvaška koreografinja, plesalka in pedagoginja Vesna Mimica prepričala, da je hrvaška plesna scena najboljša v Evropi. Parada plesa, vsako nedeljo zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

08
19h30
|
Moški z nožem / Kompozicija

Baletni večer na novo avtorsko glasbo slovenskih skladateljev je posvečen stoletnici poklicnega ljubljanskega baletnega ansambla. matjaž Farič je koreograf prvega dela z naslovom Moški z nožem in pojasnjuje: "Koreografija temelji na delih slovenskega slikarja Riharda Jakopiča, v katerih so zajeti trenutki, ki izpričujejo izjemen občutek za gib in dramatičnost. Seveda gre pri interpretaciji slikarskih del za osebni pogled opazovalca, ki s svojimi izkušnjami dopolnjuje celoto nekega dela. Vendar pa so Jakopičeve študije in slike zasnovane tako, da kar kličejo po temeljitem razmisleku o širšem kontekstu tega, kar vidimo, ter ponujajo izjemno izhodišče za razvoj serije dogodkov, ki lahko tvorijo dinamično odrsko dogajanje. Predstavi lastna interpretacija likovnih del se zgodi v prehajanjih med pozicijami v prostoru, telesnimi gestami in oblikami, ki so na videz nepovezane. Kompozicijske celote niso dobesedna upodobitev Jakopičevih del, temveč služijo kot izhodišče za ustvarjanje nove – plesne celote, v kateri ples ne interpretira glasbe in v kateri tudi glasba ne igra za ples, čeprav oba elementa črpata iz istih predlog.

Sanja Nešković peršin pa se podpisuje pod Kompozicijo: "Predstava črpa iz našega zavednega dostopa do prostorov, ki se nam izmikajo, so nam velikokrat nepredstavljivi in jih lahko udejanjimo samo v sanjah. V pogojih, ko se nam množice slik odmikajo in predstavljajo kaotično stanje sveta, v katerem živimo, si želimo jasen pogled, ki bo našo predstavo sveta odslikal s fragmentirano zgodbo, ki pa bo nosila želeno jasnost, kje in kdo smo. Težko je udejanjiti jasnost, če se svet okoli nas podira. Ali ga lahko bolje razumemo, če se umaknemo resničnim situacijam in pobegnemo v nadrealni svet, v prostor, kjer ne vemo, kaj nam je blizu in kaj daleč. Dramaturgija predstave išče svoj navdih iz podmene o intuitivnem rezu, brisanju strukture, ki se nam zdi logična. Plesno-scenska uprizoritev razpira priložnost za poetično plesno govorico in vzpostavlja vzorce, kjer so sanje dovoljene. Še več, kjer postajajo neizogibne.

SNG Opera in balet Ljubljana

09
19h30
|
Smrt v Benetkah

Kot je zapisal eden izmed največjih nemških literatov in nobelovec Thomas Mann (1875–1955) v svoji prozni mojstrovini Smrt v Benetkah, je samota tista, ki "rodi izvirnost, drzno in vznemirljivo lepoto, pesem. Samota pa rodi tudi nasprotje tega: nesomernost, absurd in pregreho". Novela, katere priljubljenost se je bolj razmahnila po istoimenskem Viscontijevem kultnem filmu iz leta 1971, nedvomno nosi skozi lastno "pesimistično preroškost" in značajsko refleksivnost protagonista, slavnega pisatelja Gustava Aschenbacha, številne avtobiografske poteze pisca, umetnika in v prvi vrsti neumornega iskalca Lepote. Celovečerni dramski balet v umetniški zasnovi mednarodno priznane koreografinje in Prešernove nagrajenke Valentine Turcu, pregneten z lirično lepoto dramatične Mahlerjeve glasbe, je nova plesna interpretacija Mannove novele, ki z razpiranjem pomembnih družbenih problematik jasno pokaže, kje je pravzaprav dostojanstvo umetnika v času perpetuirane dekadence, ki ga živimo.

SNG Opera in balet Maribor

10
10h00
|
Krickrac, to sem jaz!

Vabljeni na vizualno plesno-gledališko predstavo za otroke 6 mesecev do 6 let

Plesni teater Ljubljana

10h30
|
Zvezdica Zaspanka

V Velenjskem kulturnem domu se bo ob 10.30 uri premierno odplesala pravljica Zvezdica Zaspanka, ki jo je napisal Fran Milčinski Ježek. V sklopu plesne platforme Balkan Dance Project sta Festival Velenje in Institut za umetničku igru Beograd s plesno dramatizacijo znane slovenske pravljice združila najboljše za najbolj iskreno in dojemljivo občinstvo: igro, ples, že skoraj ponarodelo vsebino in vrhunsko umetniško izvedbo.

Kulturni dom Velenje

14
19h30
|
Plesna simfonija, Vrtenje

Leta 2015 je legendarna brazilska plesna skupina slavila 40-letnico delovanja. Aktualni umetniški vodja skupine Paulo Pederneiras je za slavnostni dogodek zasnoval projekt Plesna simfonija. V njem je prepletel glasbo različnih koreografij, napisanih posebej za projekte Grupo Corpo, s številnimi koreografskimi elementi, ki so v štirih desetletjih postali zaščitni znak skupine. Nastala je sinteza bogate, prodorne in samosvoje ustvarjalne poti brazilske skupine. Paulu Pederneirasu, ki z Grupo Corpo sodeluje prav tako skoraj štiri desetletja, je uspelo iz »elementov zgodovine« ustvariti svežo, inovativno in prodorno predstavo, pravo pašo za uči in ušesa, ki učinkovito poteši lakoto po južnoameriških kulturnih dobrinah. Pravo poslastico pa predstavlja povsem sveža, zadnja produkcija Grupo Corpo. Tako kot je Brazilija domovina stoterih, če ne tisočerih kultur, ki so se v stoletjih sobivanja (in konfliktov) zlile v samosvojo celoto, hkrati pa ohranile različnost »dnk-jevskega« kulturnega zapisa, tako drugi del diptiha, Vrtenje, prinaša plesno in glasbeno pestrost prostora, v katerem nastaja. Rodrigo Pederneiras je v iskanju navdiha posegel daleč v brazilsko zgodovino in črpal iz dveh ključnih virov. Plesno-gibalne elemente je poiskal v ritualu Umbanda, enem najbolj razširjenih oblik verovanja, kombinaciji Candomble ter katolicizma in kardecizma. Glasbeni navdih je jemal iz čvrstih in ritmično pisano prepletenih afrobrazilskih korenin, ki jih je brazilska indie/jazz/ pop/underground glasbena skupina Metá Metá razvila v enajst plesno izredno »obetavnih« partitur. Vrtenje je prava mala šola brazilske popularne glasbe, učbenik osnovnih južnoameriških plesnih korakov, ki jih danes plešejo po vsem svetu. Z glasbo in plesom, ki poživljata, ter scenografsko-kostumografskimi barvami, v katere je odeta, je nekakšen vodnik po volji do življenja. Je dokaz, da nam sreča ni usojena, ampak se zanjo odločimo. Koreografija: Rodrigo Pederneiras

Gallusova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani

15
20h00
|
Niti strela ne udari v ravni črti

Oglejte si ponovitev gibalno-plesno-scensko-vizualnega eksperimenta Niti strela ne udari v ravni črti. Izvajalci in kreatorji: Katjuša Kovačič, Nikola Orešković, Liza Šimenc in Urša Rupnik.

Plesni teater Ljubljana

17
19h00
|
5. Tekmovanje parov v ljudskih plesih!

Letos Akademska folklorna skupina France Marolt ob podpori Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije organizira že 5. Tekmovanje parov v ljudskih plesih! Na tekmovanje lepo vabijo vse, ki vas zanima folklorna dejavnost, predvsem njeni novi in inovativni pristopi. Gre za prireditev, ki premika meje folklornega in vedno znova dokazuje, da je folklora umetnost- moderna, sveža in drugačna. Nastop na tekmovanju parov omogoča, da se izpostavijo plesalci, ki v skupini ne pridejo toliko do izraza, udeležba na tekmovanju pa poleg tega ponuja odlične izkušnje, lepe nagrade in prijetno druženje.

Kulturni dom Medvode

18
Preberi članek
21h45
|
Parada plesa. Nika Burazer, Maja Ocvirk in Živa Horvat

V Paradi plesa, še vedno edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah, bodo kraljevale ženske energije. Nika Burazer je plesalka, koreografinja in pedagoginja, ki se je predala hip hopu, a se zaveda, da je za ples potrebno tudi kaj drugega in je organizirala posebno delavnico imenovano Mentorship Program. Maja Ocvirk in Živa Horvat prihajata iz Plesnega kluba Zeko iz Murske Sobote in to že pomeni, da sta navdušeni plesalki diska. V oddaji sta razložili čisto vse o tem posebno hitrem plesnem stilu. Parada plesa, vsako nedeljo zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

25
20h00
|
Manada / Horda

25. in 26. novembra ob 20.00 bo na sporedu izvirna adaptacija plesne predstave v kreaciji Martina Inthamoussúa in Vite Osojnik z naslovom Manada / Horda. Soustvarjalci in izvajalci pa so: Kaja Janjić, Beno Novak, Vita Osojnik, Veronika Valdés in Eni Vesović.

Plesni teater Ljubljana

27
20h00
|
Loop the Loop / Ujet

V Ljubljano prihaja skupina iz Maribora Tovarishia dance company iz Centra plesa Maribor. Predstavili se bodo z dvema koreografijama in sicer Loop the Loop avtorice Maje Lomovšek in Ujet Marka Urbaneka. V Loop the Loop avtorica razmišlja: "Se telesa gibajo zaradi lastnih impulzov ali so le posledica koreografskega sistema? Se telesa gibajo zaradi lastnih impulzov ali so le posledica koreografskega sistema? Se telesa gibajo zaradi lastnih impulzov ali so le posledica koreografskega sistema? Loopaj vprašanje, dokler ne najdeš odgovora. Projekt je igra med postavljenimi kompozicijami ter iskanjem avtentičnega umetniškega pridiha giba, v katerem sodelujejo tri raznolike gibalke. Vrtimo se v že znanih miselnih vzorcih, v strahu, da bi poiskali nekaj novega. Močno zaprt sistem plesne akademije je ustvarjalki projekta odprl vprašanja o svobodi človeka in gibalca. V kakšni meri nas sistemi lahko zablokirajo? Ali želimo “loopati” na istem mestu ali lahko stopimo izven vzorcev in sistemov ter prepoznamo povezave? V Ujet pa marko Urbanek: "Na eni strani elita, ki operira z vzvodi ujetosti, na drugi množica, ujeta v mreži odvisnosti. In roparski sistem, ki ustvarja dobiček, da za silo potolaži vse tiste, ki po koščkih znotraj umirajo. Čas za revolt? Ali pa apokaliptični krč, ki mu tudi bogataš ne uide."

Plesni teater Ljubljana

29
19h30
|
Project X

29. novembra 2018 ob 19:30 se plesalci združeni v Katja Dance Company vračamo v dvorano Španski borci v Ljubljani s premierno uprizoritvijo naše nove dobrodelne multimedijske gledališko plesne predstave Project X. Gostja večera bo plesalka Eva Pirnat. Po izjemnem uspehu koreografskega plesnega prvenca Katje Vidmar - dobrodelne multimedijske gledališke plesne predstave v produkciji Katja Dance Company Življenje je vrednota, katere izkupiček od prodanih vstopnic je namenjen mladim, ki so preživeli raka, je nastala v sodelovanju z izrednim plesalcem in koreografom Tianom Ćehićem, balerino ljubljanskega baletnega ansambla Metko Beguš in plesalko Ajdo Miklavčič nova celovečerna plesna stvaritev Project X. Plesno gledališka predstava Project X, ki jo pleše deset plesalcev in plesalk skozi zgodbo in gib nagovarja gledalce in opozarja na nespoštljiv odnos, ki ga ima človek do narave in zato posledično izgublja svoj prostor, svobodo in osnovne dobrine: hrano, vodo, zrak … Želimo opomniti na to, kaj se zgodi, če se človeštvo ukvarja in hlepi po vedno več in pozablja na okolje, ki mu daje pogoje za življenje. Dotika se vprašanj o bivanju tu in zdaj, sožitju z naravo in onesnaževanju, izkoriščanju in sebičnosti, posamezniku in družbi, življenju in smrti, zavedanju in ignoranci, človečnosti in pripadnosti …

Španski borci v Ljubljani

30
19h30
|
Gala koncert zvezd baleta iz Sankt Peterburga

V Veliki dvorani SNG Maribor bodo 30. novembra letos ob 19.30 nastopili baletni prvaki in solisti iz dveh najuglednejših sanktpeterburških gledališč, tj. iz Marijinskega in Mihajlovskega gledališča. Med nastopajočimi ba­letnega gala večera, ki ga je prijazno podprl Komite za kulturo Vlade Sankt Peterburga, bodo balerine Olesja Novikova, Irina Perren, Sabina Japparova ter baletni plesalci Leonid Sarafanov, Marat Šemiunov, Ernest Latipov in Igor Kolb. Vljudno vabljeni na nepozabni baletni gala večer najodličnejših plesnih virtuozov iz Sankt Peterburga!

Velika dvorana SNG Maribor

Preberi članek
Preberi članek
Ko plešejo zvezde baleta iz Sankt Peterburga, se čas ustavi
Gala koncert baletnih zvezd v SNG Opera in balet Maribor
Rosana Hribar. Ni koreografa, ki bi plesalcem vnaprej postavil gibalni material.
Danes v resnici ni več koreografa, ki bi plesalcem vnaprej postavil ves gibalni material ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Kariera po karieri s Špelo Pretnar, Jernejem Damjanom, Ivom Janom in Francijem Petkom
Zavarovalnica Triglav in zavod Vse bo v redu organizirala 4. Alumni srečanje z vrhunskimi športniki ter Mladimi upi
V nedeljo ustvarjam zdrave in okusne jedi za naše malčke!
Mateja Ulaga pa peče leteče palačinke
Preberi članek
Preberi članek