Ljubljana, 28.06.2018 | PR-Ljubljana Festival, Melita Goljevšček

Zgodbe svilne poti. Priznano kitajsko plesno gledališče na odru Cankarjevega doma

Ljubezenska plesna drama, Dunhuang, moja sanjska dežela, gledališča Lanzhou je prejela številne pohvale doma in v tujini

11. julija ob 20. uri bi moralo v Cankarjevem domu v okviru Ljubljana Festivala gostovati Kitajsko nacionalno operno in plesno gledališče z baletom Žrtvovanje, a je zadnji hip prišlo do zamenjave zasedbe in programa. Tako bo ob napovedanem datumu in uri v Cankarjevem domu na sporedu plesna drama Dunhuang, moja sanjska dežela priznanega Kitajskega plesnega gledališča Lanzhou, ki je v štiridesetih letih od ustanovitve z uspešnimi produkcijami zaslovelo po vsem svetu.

...
...

Vsebina plesne drame je naslednja: tragična ljubezenska zgodba govori o mladem slikarju Mogau, ki se odpravi v Dunhuang z namenom iskanja največjega bogastva plemenite misli v umetnosti. Na poti v puščavo je ranjen in njegovo življenje je v nevarnosti. Reši ga mimoidoča Jueja. Nedolgo zatem se znova srečata v Dunhuangu in se zaljubita. Veliki general, ki je Juejin oče, razmerju nasprotuje in hčerko prisili, da moža išče med bogatimi in slavnimi. Zaljubljenca se dogovorita za srečanje v jami, toda obkoli ju vojska Velikega generala. V krvavem ognju Jueja znova reši življenje Mogau, toda sama premine in se spremeni v izvir. Mogao z veliko žalostjo v izvirsko vodo pomoči pero in napiše pesem o umetniških jamah v Dunhuangu. Jama Mogao in izvir Jueja sta še danes v Dunhuangu nesmrtna kljub času, ki mineva. Ljubezen in umetnost bosta skupaj za večno.
 

...
...

Dunhuang, moja sanjska dežela, je plesna drama velike produkcije, njeno ustvarjanje in priprava sta trajali dve leti. Ob stoletnici nastanka budističnih besedil v Dunhuangu je bila plesna drama nazadnje uspešno predstavljena v Pekingu. Doslej je omenjena predstava prejela razne državne nagrade na Kitajskem ter bila deležna odličnih ocen doma in v tujini. Prepričana sem, da boste uživali ne glede na zamenjavo programa in izvajalcev.

 

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Ema 2019! Miha Krušič, hvala za ples! Šabat Šalom Zali in Gašperju!
Ema 2019 z veliko hektike in nekaj nirvane
Prihaja nacionalni balet iz Marseilla!
Kreativni dvojec Emio Greco in Pieter C. Sholten se po dveh letih vrača v Ljubljano. In to v velikem slogu! Kindertotenlieder – vsebinsko ...
Preberi članek
Preberi članek
360°
Preberi članek
Februar 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
'Must have'! Kozmetika Afrodita razkrila popolno kodo lepote.
Afrodita je z novo linijo zadostila potrebam kože uporabnikov vseh starostnih skupin
Zdravi kruhki na tri načine
Super zdravi kruhki za malico ali kosilo; v sodelovanju z Vzajemno
Preberi članek
Preberi članek