Ljubljana, 05.03.2018 | Daliborka Podboj

Blitz Kids Ize Skok. Boljši svet se je razblinil. Utopija se sreča z realnostjo

Avtorica je v svoji beli gibalni instalaciji združila prav vse: lepoto, gib in vizijo
...
...
Blitz Kids, magistrska naloga Ize Skok, je ugledala večer na dan premiere 20. februarja v Galeriji Škuc. Avtorica idejnega koncepta in koreografije Iza Skok je zapisala v gledališkem listu: "Svet plastike, v katerem živimo, nas počasi požira. Hrana, voda, morje, živali – počasi postajamo plastični tudi mi sami. Boljši svet, kot so ga romantizirali Blitz Kids ali novi romantiki, se je razblinil, svet se spreminja v odlagališča smeti. Utopija se sreča z realnostjo, mi otroci novih generacij smo soočeni s kruto resničnostjo plastične prihodnosti. Stojimo pred odločitvijo."
...
...

Ko vstopiš v dvorano Galerije Škuc, se srečaš z belino estetike, utopijo, in ko zreš v čisto belino, obdano s kockasto zaobljenimi gmotami, se zdi, da si nekje v polarnem svetu. Skozi meglice dobi ta svet beline nenavadni odsev čarobnosti, v njem pa se uzrejo sanjske bele silhuete. Čarobno!
...
...

Potem se sprehodiš do drugega prostora, kjer se v zamreženem belem blagu (gradbena plastična mreža) prav počasi gibata dve drugi silhueti, zamaknjeni v svojem prosojnem svetu. Tretji prostor je bil rezerviran za glasbo in megleni izvir, potem so sledile še odprtine in pogledi iz ozadja. In ko se meglice počasi dvigajo, realnost nadvlada utopijo, dobiš uvid ter spoznaš, da so bele kockaste gmote sestavljene iz neštetih belih polivinil vrečk, ki pridobijo voluminozno obliko z zajetjem zraka in prikladnim vozlanjem. Dekleta v njih najdejo svoje skrite kotičke, kjer lahko uživajo v zadimljenih strasteh, ob glasbi pa premorejo še toliko moči, da se znajo zabavati in veselo ubrano zaplesati, ko realnost postane prav prikladna (koreografska) zabava.
...
...

Iza Skok pravi, da jo privlačita tako estetika kot oblika, in je v svoji beli gibalni instalaciji združila prav vse: lepoto, gib ter vizijo, kar veliko več govori in nagovarja kot katerakoli beseda. Tudi pripoved se v tej inscenirani viziji poraja sama od sebe, ko pozorno slediš iluziji, se domišljija kar aktivira.
... (foto: David Orešič)
... (foto: David Orešič)

Projekt Ize Skok, Blitz Kids, je nastal v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT); mentorica za gib. izr. prof. Uršula Teržan; animirale in zaplesale so: Tajda Podobnik, Evin Hadžialjević, Petra Pekolj, Veronika Valdés, Pia Vatovec, Eni Vesović. In je pravzaprav celotna predstava delo študentk AGRFT; svetlobo je oblikovala Nastja Miheljak, njen mentor pa doc. David Orešič mag; scenografija: Zala Zia Lenardič; kostumografija v belem: Katarina Šavs, Gea Erjavec; ličenje: Lena Petrovič-Lukić, avtor glasbe: August Adrian Braatz.
Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Folk, na folkloro!
Vabljeni k vpisu v Folklorno skupino Tine Rožanc
Dunking Devils. Vaše življenje je vredno več od pet sekund. Varno čez tire!
Nič hudega sluteč prečkate tire zunaj prehoda in le nekaj metrov proč nenadoma zasli&scaron ...
Preberi članek
Preberi članek
360°
Preberi članek
September 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
O erotiki, ljubezni, senzualnosti ... pa tudi politiki izpod peres slovenskih avtorjev
Ivo Svetina, Jani Virk, Feri Lainšček in Ivan Cankar so družba, s katero vam prav gotovo ne bo dolgčas
Nova linija ekoloških prehrambenih izdelkov Tereza's Choice osvaja Slovenijo!
Zdrava prehrana v vsako slovensko kuhinjo
Preberi članek
Preberi članek