Ljubljana, 14.06.2017 | Nina Žnidaršič

Torzo. Predstava, ki je presegla človeško stvarnost!

Butoh predstava v koreografiji in izvedbi igralca Klemna Janežiča je njegovo magistrsko delo
Torzo (foto: Uroš Abram)
Torzo (foto: Uroš Abram)

Butoh predstavo Torzo v koreografiji in izvedbi igralca (glede na videno tudi izvrstnega plesalca) Klemna Janežiča si je bilo mogoče znova ogledati od 26. do 28. maja 2017 v prostorih Železniškega muzeja Slovenskih železnic. Omenjeno delo je Janežičev magisterij (nastal je pod mentorstvom butohoistke, koreografinje, plesalke in plesne pedagoginje Tanje Zgonc, op. u.), za katerega je prejel akademijsko Prešernovo nagrado in ki je bilo premierno uprizorjeno maja lani v koprodukciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT, op. u.) in Zavoda 0.1 (Zavod za sodobno umetniško prakso in teorijo, op. u.). Vsekakor izjemna koreografska umetnina presega 'tostransko' raven in tako izvajajočega umetnika kot gledalca, gledalko popelje na 'neubesedljivo' transcendentalno raven.

...
...


Širši slovenski javnosti morda še nekoliko nepoznana plesna zvrst, tehnika butoh se je pojavila kot povojno gibanje, ki se v vsej svoji radikalnosti še danes bori proti prevladi tradicije, proti družbenim tabujem. Zanima jo individuum kot univerzalna bit, človekov izvor; v svojem bistvu pa pomeni, kot so zapisali v predstavitvi Torza – telo in misel znotraj butoh izraza, "umetniški upor in očrt novih temeljev japonske identitete, po drugi strani pa se vselej skuša izogniti ujetosti lastne konceptualizacije, zato se giblje med svetlobo in temo, med belim in črnim".

...
...


Janežičevo, plesalčevo estetsko telo, posuto z belim prahom, je bilo ves čas gibajoče, ni bilo statično; ves čas se je gibalo, spreminjalo telesne oblike, telesne izraze, telesne jezike. Telo kot prostor, v katerega je 'naseljena' potujoča se duša in skozi katerega se manifestirajo različne, prevladujoče družbene ideologije, je temelj omenjene plesne tehnike. Telo Klemna Janežiča je ponazarjalo dvoje – fizično, telesno moč in duševno moč. Slednja je neizprosna, je brezmejna, je pa tudi ranljiva in razlog za eksistenčni obstoj posameznika. Na trenutke deluje zelo descartovsko – 'cogito ergo sum' (mislim, torej sem, op. p.). Njegovo telo se je inteligentno gibalo skozi prostore Železniškega muzeja Slovenskih železnic, kar je 'sililo' gledalca k aktivnosti – fizični in mentalni – in kar je umetniško delo popeljalo na neko drugo, izven institucionalno dimenzijo.

... (foto: Uroš Abram)
... (foto: Uroš Abram)


Njegovo nedolžno belo telo je delovalo tako svetlo v primerjavi s prostorom, ki ga je obdajal. Telesno in duševno "popotovanje" so zmotili (moderni) stroji, ki so ustvarili 'modernega' človeka, ujetega v hipen, virtualen svet; resnica pa se je od svoje 'resničnosti' odmaknila še za nekaj sto korakov. Prav tako človeška duša. Janežič je duševno-telesno deloval zelo osvobojeno, zelo izvorno, zelo prepričljivo, zelo ranljivo, zelo osmišljeno, zelo 'človeško'. Vidno je bilo, da je koreografsko delo zahtevalo izjemne priprave umetnika, hkrati pa ga sililo k spoznavanju izven telesne stvarnosti in k prebujanju sebi lastne transcendentalne dimenzije.
Pri soustvarjanju predstave so sodelovali še dramaturginja Sara Živkovič, glasbo (sicer je prevladovala bolj kot ne tišina, op. u.) je ustvarila Pika, za scenografijo je 'poskrbela' Adriana Furlan, svetlobo je oblikoval David Orešič, producentki predstave pa sta bili že omenjena Sara Živkovič in Anja Pirnat.

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Imate idejo za kreacijo prve predstave v življenju? Uresničite jo!
Odprte so prijave za plesni prvenec Plesnega teatra Ljubljana
Jernej Brenholc. V šovu Dance Amore je zbrana smetana svetovnega plesa!
Ko dobiš povabilo v takšen šov, kot je bil The 50s show pred 11 leti, in ko te povabi takšna plesna ikona, kot je ...
Preberi članek
Preberi članek
360°
Preberi članek
Avgust 2017
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Poletje je. Ne zanemarite nohtov in rok. Zaščitite in navlažite jih.
Oriflamova krema z oljem rakitovca bo navlažila in zaščitila vaše roke, vlažilni gel The One pa bo obnovil suhe in lomljive nohte
Osvežilna proteinska acai skleda
Recept je bil pripravljen za trgovino Superhrana in Veganfest, najdete ga na moji spletni strani www.teresamisu.com
Preberi članek
Preberi članek